Októbertől rövidebb idő alatt válthatunk számhordozással telefonszolgáltatót

MTI Sajtóadatbank - 2012. október 3.

Októbertől a korábban előírt nyolc nap helyett két nap alatt lehet számhordozással telefonszolgáltatót váltani - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési  Hatóság (NMHH) elnökének rendeletéből, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

Az új előírások szerint a számhordozási igény átvételétől számított 1 munkanapon belül érvénybe lép a megállapodás, és a számhordozást további 1 munkanapon belül végre kell hajtaniuk a szolgáltatóknak. Korábban a számhordozást az előfizetői igény átvételétől számított 8 munkanapon belül kellett teljesíteni.

Az NMHH az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában felhívta a figyelmet, hogy kivételt képeznek azok az esetek, amikor az előfizető egy későbbi időpontot kér az átírásra, de hosszabb az eljárás a számhordozás rendeletben felsorolt bonyolultabb eseteiben is.

Bonyolult eset a többi között az, amikor a többféle szolgáltatásból álló úgynevezett „multi-play” csomag átadásával együtt kell a számhordozást végrehajtani, vagy a belföldi kék és zöld számok, az emeltdíjas számok és a 10-nél több számot tartalmazó üzleti előfizetések hordozása. Ezekre az esetekre a rendelet előírja, hogy a szolgáltatóknak 5 munkanapon belül kell megállapodniuk a számhordozás időpontjáról - tájékoztatott az NMHH.

A rendelet értelmében immár kizárólag az új szolgáltatónál lehet a számhordozási eljárást kezdeményezni.

Az elutasítás szabályai úgy változnak: az átadó szolgáltató csak akkor tagadhatja meg a számhordozást, ha 30 napnál régebbi lejárt számlatartozása van az kezdeményezőnek. Ez azt jelenti, hogy a hűségidővel kapcsolatos kötelezettségek teljesítése nem lehet a hordozás feltétele - tájékoztatott az NMHH.

Új elem a szabályozásban az is, hogy a számhordozás késleltetése és indokolatlan elutasítása esetén az előfizetőt 5 ezer forint kötbér illeti meg.

Vissza