Nokia Phi - A képalkotás ördöge

Farkas Norman - 2012. augusztus 30.

A Nokia jövő héten bemutatkozó, Windows Phone 8 rendszerű üdvöskéje a friss hírek szerint 21 megapixeles PureView kamerával érkezik, mely ugyan elmarad a 808 PureView 42 megapixeles egységétől, de így is messze felülmúlja a konkurens megoldásokat.

A Samsung már bemutatta az első Windows Phone 8 alapú okostelefont, az ATIV S-t, mely nagy vonalakban egy Galaxy S III a Microsoft új mobil rendszerével. A Nokiának tehát fel van adva a lecke, ám úgy tűnik, hogy a finn gyártó lazán veszi az akadályt, s nem is bánja, hogy nem elsőként jelenthet be WP8 mobilt annak ellenére, hogy ő a platform élharcosa. Gondoljuk ezt abból, hogy úgy reagált az ATIV S bejelentésére Twitteren, hogy üdvözlik a WP8 hajóján a dél-koreai gyártót, de az igazi parádé csak a Nokia Worldön veszi kezdetét a platform életében.

Az eddigi információk alapján már körvonalazódott, hogy nagyjából milyen Nokia újdonságokra számíthatunk. A legizgalmasabbnak a Phi néven fejlesztett készülék ígérkezik, mely cirka 5 hüvelykes érintőképernyővel és PureView Pro képalkotási technológiával a fedélzetén érkezik, tehát az első Lumia PureView modellt üdvözölhetjük személyében. A Nokia 808 PureView már bizonyította a technológiában rejlő, elképesztő lehetőségeket, így nem kérdés, hogy az újdonság is messze lehagyja a konkurens megoldásokat a képalkotás frontján. Már csak az a kérdés, hány megapixeles kamerát kap a Phi?

A választ egyszerű logika alapján következtették ki a "szakértő" források: mivel a készüléket Phi kódnéven fejlesztik, s ez a görög abc 21. betűje, ezért 21 megapixeles lesz a mobil kamerája. Ezt a feltételezést erősítheti meg, hogy a jövevényről szóló beharangozó videó pontosan 21 másodperc hosszú. Vagy mindez csupán a véletlen műve lenne? A jövő hét közepén kiderül!

 

 

 

 

Fontos megjegyezni, hogy Damian Dinning, a Nokia képalkotási részlegének feje korábban elárulta, hogy a PureView Pro technológia a Nokia 808-nál vékonyabb készülékekbe is bekerülhet, ám az a kisebb hely miatt alacsonyabb felbontású szenzorral párosulhat. Ennek fényében pedig abszolút lehetséges, hogy a Nokia Phi 21 megapixeles PureView kamerát kap, ami még így is több mint háromszoros veszteségmentes nagyítást ígér a Full HD videók esetében.

 

 

 

 

Vissza