Lenovo Ultrabookok a nagy tettekhez

Czipperer Dia - 2012. június 12.

A világ PC-gyártó élmezőnyében második helyen álló Lenovo bemutatta legújabb Ultrabook modelljeit, melyek mostantól hazánkban is elérhetőek. A könyvek ihlette design és a hihetetlen teljesítmény az, amely kiemeli őket a többi modell közül. Az eseményt Lovász László szerkesztő, műsorvezető nyitotta meg, majd ismertették, mitől is különlegesek a legújabb készülékek.

A két modell - az IdeaPad U310 és az U410-es - elsősorban könnyedségükkel, stílusosságukkal, vékony formai kivitelezésükkel hívják fel magukra figyelmet. Emellett azonban komoly érvek szólnak amellett, hogy igazán minőségi gépekkel van dolgunk.

A tervezők a tabletek és a laptopok előnyeit ötvözték a készülékekben. Erejüket, tárolókapacitásukat és gazdag hangzásvilágukat a laptopoktól kölcsönzik, míg a karcsúságuk, gyors bootolásuk és átlagon felüli üzemidejük pedig a tabletekre emlékeztet. 

A készülékeket úgy pozícionálták, mint a „mindenttudó segítséget nagyban gondolkodóknak”. Kirk Skaugen, az Intel PC ügyfelekért felelős üzletágának alelnöke szerint Az IdeaPad U310 és U410 a jövő mobil számítástechnikai élményét nyújtja”. Peter Hortensius, a Lenovo Termékcsoport elnöke azt emelte ki, hogy “Az Ultrabookok valódi fordulatot jelentenek az iparágban. Nem csak azt változtatják meg, ahogy az emberek a laptopok megjelenéséről gondolkodnak, hanem az azok teljesítményével szembeni elvárásokat is”.

Akkor lássuk, miben különbözik az IdeaPad U310 és az U410 társaiktól.

 

Külső megjelenés

Már első ránézésre is látszik, hogy igazán vékonyak - olyanok, mint egy kisméretű papírkötéses könyv. A sajtótájékoztatón a könyvek közé elrejtett U310-es Ultrabook szinte senkinek sem tűnt fel, csak miután Lovász László bevezetője végén előhúzta a könyvespolcról. Ez a modell mindössze 1,7 kg-ot nyom és 18 mm-es vastagsággal büszkélkedhet 13 colos képernyőmérete mellett. Társa, a 14 colos U 410-es mindössze 20 grammal nehezebb - 1,9 kg, és 21mm vastag.

Kialakításuk során a cél az volt, hogy a legmagasabb elvárásokkal rendelkező felhasználók igényeinek is megfeleljenek, hiszen most már nem kell választani a stílus és a teljesítmény között: az IdeaPad U sorozatba tartozó modellek mindezt megtestesítik.

 

Teljesítmény 

A vékony, könnyed megjelenés valódi erőt rejt magában. Az Intel Core processzorokkal hajtott gépek valóban a „nagy tettekhez” készültek - nem csak üzemidejüket, hanem gyorsaságukat tekintve is.  

Az U310-es 7 órás, míg a 410-es 9 órás üzemidővel áll a felhasználók rendelkezésére - tehát egy munkanapot is kibír. Emellett hibrid meghajtóval rendelkeznek (HDD+SSD), amely megkönnyíti munkánkat, hiszen sokkal gyorsabban bootolnak az átlagnál. Ezt az új Lenovo Enhanced Experience 3 (EE3) exkluzív tanúsítványnak köszönheti, amely kifejezetten Windows 7-es operációs rendszerhez optimalizálja a gépeket.  

A Lenovo RapidBoot technológiájával jelentősen csökken a töltési idő. Ez minden EE3 tanúsítvánnyal ellátott Lenovo gépen megtalálható. Ezáltal alvó állapotból akár 40%-kal gyorsabb lehet a bootolás. Más Windows 7-tel futó PC-k átlagos felállása 41 másodperc, a Lenovo EE3-as technológiájának köszönhetően ez 24 másodpercre rövidül. A bootolás SSD-vel és HDD-vel is történhet. Hibernált állapotnál például HHD-ből 22 mp alatt tölt be a rendszer, míg SSD-ből 7 mp alatt.  Az emberek azt szeretnék, ha a gépük mindig készen állna a használatra, amikor kell, és erre az igényre válaszolva a Lenovo RapidBoot technológia szemmel látható különbséget nyújt a teljesítményben.” mondta Nick Parker, a Microsoft Corp OEM marketing alelnöke.  

Az új gépek a Lenovo BootShield technológiájával felszerelve érkeznek, amely segít abban, hogy rendszerünk akkor se lassuljon be, ha már több alkalmazást telepítettünk. A legtöbb gép esetén ez jelentős lassulást eredményez. A Lenovo technológiájával csupán 1-2 másodperccel nő a bootolási idő. 

És ami még igazán szerethetővé teszi az új modelleket, az a Lenovo Smart Update, melynek segítségével gépünk alvó állapotban is frissíti a futó programokat (Pl. chat, e-mail stb.). A felhasználók nagy örömére ezeken a gépeken már USB 3.0 portok is vannak: az U310-nél egy (összesen három), míg a 410-esnél két darab (összesen négy). Ezekhez bármilyen USB-eszközt csatlakoztathatunk.

Az Ultrabookok képesek a mobil eszközökkel szemben támasztott igényeket kielégítő teljesítményt nyújtani. Ebben még a kiváló üzemidő mellett a harmadik generációs Intel® Core™ i3, i5 és i7 processzorok, az akár 1TB-os tárhely, az NVIDIA GeForce® grafikus kártya támogatja őket.

 

Biztonság  

Az EE3-as típusú gépek intelligens touchpaddel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy az ujjunk méretére reagál csak. Négyféle ujjmozdulatot ismer fel. A gép bekapcsolásakor és bejelentkezéskor pedig ujjlenyomat-olvasót is használhatunk.

Emellett öntitkosító merevlemezzel látták el őket, amely megvédi adatainkat akkor is, ha gépünket ellopták. Elérhető még a hardware jelszó menedzser és az USB blokkoló funkció is.

 

Árak  

Az új modellek már elérhetőek a viszonteladóknál és a www.lenovo.com oldalon is. Az IdeaPad U310 induló ára 199,900 Ft, az U410-é 214,900 Ft.

Kulcsszavak: Lenovo
Vissza