Drónokkal és mesterséges intelligenciával segítik az erdőtüzek megelőzését

Kütyü Magazin - 2023. október 29.

A Huawei Technologies egy olyan új drónokra, mesterséges intelligenciára és az 5G hálózat képességeire épülő megoldást mutatott be, amely segít idejében jelezni, és ezáltal megelőzni az erdőtüzeket. Az új technológiát a PROBOTEK dróntechnológiával foglalkozó startup céggel, és a Cyta távközlési szolgáltatóval közösen a ciprusi Athalassa Parkban telepítették. Az új rendszer 5G hálózaton keresztül összekapcsolja a talaj menti szén-dioxid-, hőmérséklet- és páratartalom érzékelőket az erdő felett repülő drónokkal, valamint mesterséges intelligencia segítségével elemzi a drónok által rögzített képeket. A technológia már az első tűzjeleknél képes riasztani, és valós idejű adatokkal látja el a hatóságokat, többek között a tűz méretéről, terjedési irányáról és az optimális oltási útvonalról.

A rendkívül forró és száraz nyarak miatt az erdőtüzek az elmúlt években súlyos problémát jelentettek Cipruson. Az új technológiák, mint például az 5G, a mesterséges intelligencia és a drónok azonban képesek előre észlelni az erdőtüzet, és ezáltal csökkenteni a károkat, védve a helyi lakosságot. A Huawei, a PROBOTEK nevű dróntechnológiával foglalkozó startup céggel együttműködve a Cyta távközlési szolgáltató 5G hálózatán október végén Nicosiában mutatta be továbbfejlesztett, innovatív tűzérzékelési megoldását. 

 

 

Az új rendszer 5G hálózaton keresztül kapcsolódik a talajon lévő szén-dioxid-, hőmérséklet- és páratartalom-érzékelőkhöz, amelyek az erdő felett repülő drónokkal kommunikálnak, és a mesterséges intelligencia segítségével valós időben elemzi a drónok által rögzített képeket. Ha tűz gyanúja merül fel, a rendszer képes tájékoztatni a hatóságokat SMS-ben, e-mailben vagy telefonon keresztül, és valós idejű információkkal ellátni őket, például a tűz helyszínéről, méretéről, terjedési irányáról és a legoptimálisabb oltási útvonalról. A megoldás egyik legnagyobb előnye, hogy akár már az első jeleknél riasztani tud, például talaj menti füst észlelése esetén, így az új technológia révén az észlelés és a tűzoltók automatikus értesítése akár 2,5 percre csökkenthető. Mindez azért lényeges előrelépés, mert az erdőtüzek keletkezésénél az első 15 perc kritikus, minél hamarabb észlelik a tüzet, annál könnyebb megelőzni a terjedését. 

Az innovatív tűzérzékelési megoldást először 2022-ben Athénban telepítették. Azóta a technológia számos tesztelésen és fejlesztésen esett át. A korai tűzérzékelő rendszer bevezetése a Huawei "Smart & Green Village" társadalmi programjának keretében valósult meg, melynek célja, hogy széles körű hálózati lehetőségeket és oktatást biztosítson az ország vidéki területein. 

 

 

„A Cyta 5G hálózata jelentősen hozzájárul a Huawei futótűz-észlelési projektjéhez azáltal, hogy nagy sebességű, alacsony késleltetésű kapcsolatot biztosít, amely elengedhetetlen a valós idejű adatátvitelhez és a drónok működéséhez” – mondta George Metzakis. A Cyta kereskedelmi igazgatója hozzátette, hogy az 5G fejlesztése végtelen lehetőségeket nyit meg a katasztrófaelhárítástól az intelligens városok energiaellátásáig, amelyek javítják a polgárok életminőségét.

Radoslaw Kedzia, a Huawei Europe alelnöke hozzátette, a Huawei elkötelezett amellett, hogy olyan kezdeményezéseket és megoldásokat hozzon létre, amelyek hozzájárulhatnak a környezeti és társadalmi problémák kezeléséhez Cipruson és egész Európában: „A technológia nem állhat szemben a természettel, épp ellenkezőleg, segítenie kell a természet kibontakoztatását. A legújabb digitális technológiákat, amilyen a mesterséges intelligencia, a felhő és az 5G, gyorsan integrálják és széles körben alkalmazzák a különböző iparágakban. Ez elősegíti a digitális átalakulást és a fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődést, és kézzelfogható előnyöket hoz a társadalom egésze számára.”

Vissza