Itt a ChatGPT új verziója a GPT-4!

Kütyü Magazin - 2023. március 15.

A ChatGPT az OpenAI GPT-3-as modelljén alapult, egészen pontosan annak GPT-3.5-ös verzióján. Az OpenAI tegnap jelentette be, hogy elérhetővé vált, első körben a fizetős ügyfelek számára a GPT-4-es modellje.

A GPT-4 (Generative Pre-trained Transformer 4) egy multimodális nagy nyelvi modell, amit az OpenAI hozott létre, a GPT sorozat negyedik tagja. Ez egy nagy multimodális modell (kép és szöveg bemeneteket fogad el, szöveges kimeneteket ad).

Egyelőre a vizuális modell nem elérhető, csak egy szűk kör számára, mivel ez még tesztelési szakaszban van.

Noha a GPT-4 egyelőre sok valós világbeli helyzetben rosszabbul teljesít, mint az ember, de a különböző szakmai és tudományos mérőszámokon az emberével összemérhető teljesítményt mutat.

A modell korábbi verziójához képest megbízhatóbb, kreatívabb és képes kezelni a sokkal árnyaltabb utasításokat. Az OpenAI adatai szerint a GPT-4 82%-kal kevésbé valószínű, hogy nem megfelelő tartalmat adjon, mint az előző verzió.

Ezen túl jobban teljesít az érzékeny témákban, mint például az orvosi tanácsok és az önkárosítás.

A cég adatai szerint a GPT-4 az előző modellhez képest 40%-kal nagyobb valószínűséggel ad ténybelileg helyes válaszokat. Mint ismeretes a nagy nyelvi modellek néha hajlamosak hallucinálni, azaz nem valós adatokat megadni, ennek valószínűsége csökken most.

Az OpenAI hat hónapot töltött a GPT-4 “iteratív összehangolásával”, felhasználva egy belső tesztelési program és a ChatGPT tanulságait, ami a vállalat szerint “minden idők legjobb eredményeit” hozta a tényszerűség, az irányíthatóság és biztonság.

A korábbi GPT modellekhez hasonlóan a GPT-4-et is nyilvánosan elérhető adatokkal képezték ki, többek között nyilvános weboldalakról, valamint az OpenAI által licenszelt adatokkal.

A GPT-4 jelenleg 2021. szeptemberig bezárólag rendelkezik valós világbeli adatokkal.

A GPT-4 alkalmazását már számos cég megkezdte. Ezek közül a legismertebb az új Bing, de a listán szerepel a népszerű nyelvoktató alkalmazás a Duolingó, a Khan Académia oktató platform, vagy Morgan Stanley bankház is.

 

 

A ChatGPT-4 teljesítménye

Az OpenAI adatai szerint a GPT-4 lényegesen jobban teljesít a szimulált humán vizsgákon, mint elődje a ChatGPT. Például egy szimulált ügyvédi vizsgán a vizsgázók felső 10%-a körüli pontszámmal teljesít; ezzel szemben a GPT-3.5 eredménye az alsó 10% körüli volt.

Az alábbi ábrán a GPT teljesítmény látszik a különböző humán vizsgákon a ChatGPT-vel összehasonlítva:

 

 

Ezek pedig a konkrét vizsgaeredmények:

 

A GPT-4-et tesztelték a különböző nyelvekre is:

A tesztelt 26 nyelvből 24 nyelven a GPT-4 felülmúlja a GPT-3.5 és más nagy nyelvi modellek, például a Google és a Facebook hasonló modelljeit (Chinchilla, PaLM). Ez nem csak az angol nyelvre igaz, hanem olyan kevés forrással rendelkező nyelvekét is, mint a lett, a walesi és a szuahéli:

 

Első személyes tapasztalatok

A GPT-4-et ma reggel kezdtem használni, mivel előfizetéssel rendelkezem. A korábbi modellhez képest a GPT-4 lényegesen jobb válaszokat ad, ugyan azon parancssorokra, mint elődje.

Különösen igaz ez a magyar nyelvre vonatkozóan és a magyar vonatkozású dolgok esetén.

Az interneten számos példa látható, hogy mire használható a GPT-4.

Például volt aki 20 perc alatt egy alapszintű számítógépes játékot készített nulla programozási háttérrel.

Az OpenAI hivatalos bemutatóján látható volt, ahol egy kézzel skiccel weboldal-tervből a GPT-4 egy kész HTML kódot állított elő, azaz egy kész weboldalt.

Más arra használta a GPT-4-et, hogy egy új gyógyszeralapanyagot “fedezzen fel”, ami a már meglévő gyógyszerek kémiai alapanyagának egy változata, amely nem rendelkezik szabadalmi védettséggel.

A lehetőségek száma egészen elképesztő.

Szerző: Szuhi Attila

Forrás: ite.hu/gpt-4/

Kulcsszavak: OpenAI, ChatGPT, ite.hu
Vissza