Indul a "jenki huszár" applikáció

Kütyü Magazin - 2021. március 12.

Egy hiánypótló közösségi applikáció segít összegyűjteni az Amerikában lévő magyar vonatkozású helyeket, helyszíneket, a függetlenségi háborútól napjainkig létrejött - történelmi, kulturális vagy akár gasztronómiai - „magyar nyomok” hálózatát folyamatosan felépítve. A HuGo alkalmazás ugyanúgy segít a kint élő magyarok közösségépítésében, mint a kontinensre látogató honi „nyomkeresők” kíváncsiságának kielégítésében.

Az amerikai függetlenség kikiáltásától napjainkig tartó majd’ 250 év emlékeit és létező magyar vonatkozásait igyekszik feltérképezni - az App Store-ból már letölthető, de hamarosan Androidon is elérhető - HuGo applikáció. HuGo korunk kalandkereső huszárja, aki Amerikában járja a magyar kötődésű helyeket és megosztja azokat. „Talán kevesen tudják, de a függetlenségi háborúban egy magyar huszár, Kováts Mihály az amerikai lovasság megalakításában vállalt komoly szerepet, majd a harcokban vesztette életét. Ő egy olyan szimbólum, aki a magyarok szerepét mutatja a független Egyesült Államok létrejöttében és az USA történelmében, ezért is választottuk a huszár figurát az applikáció ötletének megszületésekor” – mesélik az ötletgazdák.

A HuGo az amerikai magyar szervezetek aktív bevonásával született meg, az appot a washingtoni székhelyű Hungary Foundation fejlesztette. “Mi, magyarok, több száz éve hozzájárulunk Amerika fejlődéséhez, szinte nincs olyan szeglete az USA-nak, ahol ne találnánk magyar lábnyomokat” – mondja Smith Lacey Anna, az alapítvány vezetője. 

Az applikáció immár többszáz magyar vonatkozású helyet jelölt meg, a kaliforniai kürtőskalács készítőtől a Washingtoni Nemzeti Katedrális, Bossányi Ervin magyar festő-iparművész által készített ablakaiig, a magyar származású Róth Imre (Emery Roth) által tervezett ikonikus New York-i felhőkarcolótól (St. Moritz Hotel) egy Pennsylvaniaban található autentikus magyar tanyáig vagy egy dobos torta “lelőhelytől” Kossuth Lajos valamelyik szobráig.

A HuGo nem csupán a magyar érintettségű, amerikai helyeket bemutató online térkép, de egy közösségi alkalmazás is, melyre a felhasználók folyamatosan tölthetik fel az általuk felfedezett, ide illő helyeket. Mindemellett egy olyan applikáció, amely egyrészt erősíti az Amerikában élő magyarok összetartását illetve egy olyan közösség is egyben, mely segíti a felhasználókat. Azokat, akik az USA-ban vakációznak, de a felhasználók közt lehetnek vegyes, amerikai-magyar házasságban élő családok, ahol mondjuk a kint született gyermekeknek segíthet az app a közösségi élmények elérésében vagy a kulturális információcserében. Szintén hasznos lehet a HuGo alkalmazás a magyar „világjáróknak” illetve a Magyarországba „beleszeretett” amerikaiaknak vagy olyan, azonos érdeklődésű körű, magyar kötődésű csoportoknak, melyek aktívan szeretnék tartani egymással a kapcsolatot.

„A „jenki huszár” app indulásának apropója a ’48-as forradalom és szabadságharc közelgő ünnepe, jelentősége pedig a világjárvány idején különösen aktuális, hisz’ a kényszerűen izolálódott egyéneknek, családoknak, csoportoknak nagy szüksége van az összetartozás élményére” – mondja Smith Lacey Anna. „Bár az utazás egyelőre korlátozott, HuGo segít abban, hogy most legalább virtuálisan megtaláljuk egymást” – teszi hozzá.

Az applikáció egy közösségi aktivitást is kezdeményez, melyben arra buzdítja tagjait, hogy minél több helyet gyűjtsenek össze és rakjanak fel az alkalmazásra. A HuGo közösségi oldalán most induló játékban – kisebb nyeremények mellett - a főnyeremény egy retúr repülőjegy az Egyesült Államok és Magyarország között.

App Store link: https://apps.apple.com/in/app/hello-hugo/id1509867136

Facebook link: https://www.facebook.com/hellohugousa

YouTube link: https://www.youtube.com/watch?v=j8RRZH6cUtM

Vissza