Kingston Digital elmondja, hogy mire figyeljünk fotózáskor

Kütyü Magazin - 2020. szeptember 28.

Amikor Joseph Nicéphore Niépce francia vegyész 1826-ban elkészítette a világ első fotográfiáját, talán nem is gondolta, mekkora szenvedéllyel lesznek az emberek e hobbi és művészeti ág iránt. A fényképezés az elmúlt közel 200 évben óriási utat járt be, hiszen nemcsak személyes történeteinket örökíthetjük meg általa, hanem történelmi pillanatokat, felfedezéseket és közéleti eseményeket is. A képek felbecsülhetetlen értékűek, amiket nem lehet visszaszerezni, ha megsérülnek vagy eltűnnek, ezért mindannyiunk számára fontos, hogy megőrizzük őket. 

Azonban, ha nem készítünk biztonsági mentést róluk, előfordulhat, hogy örökre elveszítjük a felvételeinket, miközben modern világunkban számos módja létezik már a fotók biztonságos archiválásának. Évente ugyanis fotók ezrei tűnnek el természeti katasztrófák, tűzvészek, tönkrement merevlemezek, ellopott laptopok, elhagyott pendrive-ok és egyéb kellemetlenségek miatt. A szeptember 26-i fotómentési nap alkalmából a Kingston Digital összegyűjtött néhány praktikus tanácsot, melyekkel egyszerűen megőrizhetjük emlékeinket, ebben a formájukban is. A vállalat továbbá bemutatja saját felmérésének eredményeit is arról, milyen tárolómegoldásokat részesítenek előnyben a magyarok.

 

Egy kép felér ezer szóval

Legyen szó családi összejövetelről, egy várva-várt utazásról vagy épp munkáról, a mindennapi életben szinte elkerülhetetlen, hogy egy idő után a kamerához nyúljunk. Bármilyen módon és eszközzel is fotózunk, a lényeg évszázadok óta változatlan: a fénykép egy időkapszula, amelyre ránézve azonnal visszautazhatunk a múltba, és újraélhetjük az örömteli vagy megható eseményeket, a számunkra kedves emberekkel.

Néhány évtizede még filmre, analóg módon fotóztunk, ám a digitalizációnak köszönhetően végtelenné vált a megörökíthető emlékek száma. Ezzel párhuzamosan a képek mentésének fontossága is jelentősen megváltozott. Míg régebben az emberek elsősorban az időjárás viszontagságaitól féltették a fényképeket, és ezért gondosan becsomagolva, biztos helyre dugták őket a házban, addig ma már számos lehetőségünk van rá, hogy megóvjuk felvételeinket, egy kis extra időbefektetéssel. 

 

5 tipp a fényképek biztonsági mentéséhez 

Soha nem árt, ha másolatot készítünk a digitális emlékeinkből, de nem kell több évnyi képet egy nap alatt lementenünk. Ha megfogadjuk az alábbi javaslatokat és időről-időre elvégezzük a szükséges lépéseket, könnyedén megmenthetjük fotóinkat a megsemmisüléstől:

1. Érdemes jó minőségű flash memóriára menteni a képeket a fényképezőgépünkről és a telefonunkról, például SD- vagy microSD-kártyára, vagy nagyobb méretű, titkosított pendrive-ra. Ezek előnye, hogy kapacitásuktól függően óriási adatmennyiség, akár egy évtizednyi fotó is elfér rajtuk. A nagyobb biztonság érdekében egyszerre több eszközre is mentsük el a felvételeket.

2. Készítsünk biztonsági másolatot a fotókról a számítógép merevlemezére, és rendszeresen másoljuk át a merevlemez tartalmát egy külső merevlemezre is.

3. Használjuk valamelyik felhőszolgáltató tárhelyét. Számtalan ingyenes lehetőség közül választhatunk, amelyek automatikus biztonsági mentést is készítenek az eszközeinken lévő képekről. A legismertebbek pl. az Apple iCloud, a Microsoft OneDrive, a Google Photos, a Flickr, a Dropbox és az Amazon’s Prime Photos. Ha többezer képet vagy a teljes merevlemezünk tartalmát szeretnénk elmenteni, akkor már érdemes igénybe venni a fizetős tárhelyszolgáltatások valamelyikét is.

4. Válogassuk át, majd nyomtassuk ki a fotókat és készítsünk belőlük albumot. Ez az egyik legjobb módja, hogy megakadályozzuk a digitális veszteségeket.

5. Mentsük a papírképeket is! Mindenkinek vannak még az online korszak előttről származó családi fotói, amiket nagy becsben tart. Ezeket is ajánlott bebiztosítani, ezért szánjunk rá egy kis időt és rendszerezzük az összes felvételt, majd digitalizáljuk őket szkennerrel vagy a telefonunk kamerájának segítségével.

 

Mi jellemző a magyarokra, ha a kép- és videofájlok tárolásáról van szó? 

A Kingston Digital saját felmérésben*  vizsgálta ezt, melynek legfontosabb megállapításai a következők:

  • A pillanatfelvételeket a kitöltők 69 százaléka általában a számítógépére menti, 57 százalékuk külső merevlemezre, 45 százalékuk pedig a felhőben tárolja őket. USB-kulcsra csupán 12 százalék menti az adatait, 8,5 százalék pedig egyáltalán nem készít biztonsági mentést.
  • Bármilyen eszközre is történik a képek mentése, a válaszadók csak 2,3 százaléka titkosítja ezeket az eszközöket. Így, ha esetleg elhagyják vagy ellopják tőlük a laptopjukat, vagy a hordozható adattárolójukat, könnyen hozzáférhetnek illetéktelenek ezekhez a fájlokhoz.
  • Azok között, akik használnak SD vagy microSD-kártyát a kép- és videofájlok tárolására, a 32 GB-os kapacitás a legnépszerűbb, a megkérdezettek 32,3 százaléka ezt részesíti előnyben. Ezt követi a 64 GB-os kártya 23,1 százalékkal, majd a 128 GB-os verzió 10,8 százalékkal. 256 GB-os vagy annál nagyobb tárhelyű kártyát a válaszadók csupán 4,6 százaléka használ. A felmérés eredményeit a Kingston hazai kártyaeladási adatai is alátámasztják.
  • Memóriakártya-vásárlásnál a kapacitás (80 százalék), a sebesség (56 százalék) és a megbízhatóság (55 százalék) a legfontosabb szempontok, az ár az utolsó helyen szerepel a rangsorban (3 százalék), ami annak tudható be, hogy ma már pár ezer forintért hozzájuthatunk egy nagy kapacitású kártyához.

„Bár az utóbbi időben a felhő egyre elterjedtebbé vált, ez önmagában nem elég biztonságos módja a fotók és videók mentésének. Az újabb és újabb adatlopási módszerekkel egyre sérülékenyebbé válnak az online tárhelyek, ezért olyan kiegészítő megoldásokra – például titkosított pendrive-ra – is szükség van, amelyekkel fizikailag is magunknál tarthatjuk az adatokat” – hangsúlyozta Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere.

______________________

* A Kingston Digital magyar felhasználói szokásokra vonatkozó online kérdőíves felmérése 2020. május 30. és június 16. között készült, a Google Forms felületén. A kutatás nem reprezentatív. A kitöltők 53%-ban férfiakból, 47%-ban nőkből álltak, akiknek 58,5%-a amatőr, 27,7%-a félprofi, 13,8%-a pedig hivatásos szinten fotózik/videózik. A korosztályok tekintetében a legtöbb válaszadó (31,5%) a 30-39 évesek közül került ki, de jelentős arányban képviseltették magukat a 18-24 évesek (24%) és a 40-49 évesek is (21%).

Vissza