Minden, amit az ETF kapcsán tudni érdemes

Kütyü Magazin - 2020. március 11.

Az Exchange Traded Funds, vagyis az ETF-ek témakörével foglalkozunk a cikk keretei között. Egyaránt meg fogjuk mutatni ennek a formátumnak az előnyeit, rávilágítunk a hasznosságára, egyúttal a vele kapcsolatos díjakat és költségeket is részletezni fogjuk.

A cikk remélhetőleg segítséget nyújt a kereskedési formákkal kapcsolatos ismeretek bővítésében, egyúttal egy potenciális profitszerzési megoldás lehetőségével is kecsegtet.

Egész pontosan mit is célszerű értenünk az ETF megnevezés alatt?

Az Exchange Traded Funds számít annak az angol nyelvű kifejezésnek, aminek a rövidítéséből az ETF megnevezés adódik. Amennyiben a mozaikszó jelentéstartalmát szeretnénk megvizsgálni, akkor a „Tőzsdén Kereskedett Alapok” névvel járnánk talán a legközelebb az igazsághoz.

Az ETF kapcsán leginkább a részvényekkel összevetve találhatunk hasonlóságokat. Elvégre velük is tőzsdén történik kereskedés, ami pedig az árfolyamuk alakulását illeti, a tőzsdei nyitvatartás alatt folyamatos változást mutat.

Az ETF a gyakorlatban egy nyíltvégű, vagyis passzívan portfóliókezelt befektetési alapnak felel meg, amely egyébiránt leköti egy vagy több instrumentum árfolyamát.

Milyen hasznosság származhat az ETF-ekkel kapcsolatos lehetőségek kihasználásából?

Hogyha ismét a részvényekkel való összehasonlítást vesszük alapul, akkor az ETF kapcsán jellemzően magasabb likviditással lehet kalkulálni. Ez pedig szinte automatikusan vonja maga után, hogy a befektetők előszeretettel nyúlnak az ETF használatához.

Hogy kicsit pontosítsunk, leginkább a napon belüli, úgynevezett Day Trade ügyletek keretei között számít gyakori jelenségnek a részükről az ETF alkalmazása.

Amennyiben a jellemző típusokat szeretnénk megvilágítani, akkor a tőkeáttételes ETF-ek mellett az úgynevezett short ETF-eket célszerű megemlítenünk. Az utóbbi kapcsán van még egy fontos kiegészítő információ.

Merthogy a short ETF-ek esetében a lekövetett termék árfolyamesésénél van lehetőség nyereségre szert tenni. Ez másként megfogalmazva azt jelenti a gyakorlatban, hogy árcsökkenésre történik maga a kereskedés.

Milyen költségekkel és díjakkal lehet számolni az ETF-ek kapcsán?

Ami a felmerülő költségeket és díjakat illeti, célszerű külön megemlítenünk a napon belüli zárás, illetve a napon túli zárás esetén esedékes tételeket. Az ETF ügyletek teljesítésének díja az előbbi esetben 0,15%-nak felel meg legalább 6,5 eurós értékkel, míg az utóbbinál 0,25%-kal lehet kalkulálni, minimum 6,5 eurós ráfordítással.

A felmerülő költségek és díjak mellett célszerű továbbá áttekinteni a rendelkezésre álló kondíciós listát. A Random Capital Zrt. ügyfeleként mindenképpen előnyként lehet feltüntetni a számlanyitás ingyenes mivoltát, ami plusz segítséget jelenthet a kezdeti lépések során.

Amennyiben érdekli a kereskedésnek ez a fajtája, böngéssze bátran a cég honlapján található további információkat!

Vissza