A Cisco új generációs Wi-Fi 6 megoldásokkal bővíti hálózati portfólióját

Kütyü Magazin - 2019. június 17.

1997-ben jelent meg a 802.11 protokoll első verziója, és a Wi-Fi elindult világhódító útjára. Azóta a vezeték nélküli szegmens jelentősen átalakult, a hálózatokra kapcsolódó sokmilliárd eszköz pedig egy új Wi-Fi szabvány – a Wi-Fi 6 (802.11ax) – elindítását teszik szükségessé. 

Az új megoldások alapvetően ugyanazokra a vezeték nélküli innovációkra épülnek, mint az 5G. A Wi-Fi 6 a korábbi generációhoz képest jelentősen gyorsabb, akár 400 százalékkal nagyobb teljesítményre képes, a késleltetés pedig jelentősen javult, ami lehetővé teszi a közel valós idejű használatot. A Wi-Fi 6 kevésbé meríti le a csatlakoztatott eszközök akkumulátorait, valamint az új szabvány révén a szolgáltatók is kiszámíthatóbb felhasználói élményeket nyújthatnak. 

A Cisco új megoldásai:

  • Wi-Fi 6 Access Points: új hozzáférési pontok (AP-k) a Catalyst és a Meraki portfóliókban. A testre szabható, programozható chipkészletek és az iparágvezető analitikai képességek révén a Cisco legújabb hozzáférési pontjai okosabb és biztonságosabb hálózatok létrehozását teszik lehetővé. Az új AP-k képesek többféle IoT-protokollal is kommunikálni, beleértve a BLE-t, Zigbee-t és Thread-et.
  • Kapcsolók a campus hálózatokhoz: a Cisco új Catalyst 9600 kapcsolócsaládja központi elemként szolgál a vezetékes és vezeték nélküli megoldásokat ötvöző hálózatok működésében. A Catalyst 9600 a széles körben alkalmazott Catalyst 6000-switch továbbfejlesztett változata, amelyet a vállalat mérnökei már a szándék alapú hálózatok következő generációjához terveztek.
  • Új fejlesztői erőforrások: a Wi-Fi 6 és az 5G új lehetőségeket nyit a fejlesztőknek. Számukra a Cisco bemutatta DevNet Wireless Dev Center megoldását. A Cisco fejlesztői hálózata, a DevNet, tanulási laborokat, sandboxokat és fejlesztői erőforrásokat kínál az új vezeték nélküli alkalmazások megalkotásához. A Cisco Catalyst és a Meraki platformok nyitottak és programozhatók egészen a chipset szintig. 
  • Új partneri ökoszisztéma: a Wi-Fi 6 hozzáférési pontok bevezetése előtt a Cisco tesztelte a különböző rendszerek együttműködését (interoperabilitását) a Broadcom, az Intel és a Samsung segítségével, hogy az új szabvány hiányosságait ki tudja szűrni. A Samsung, a Boingo, a GlobalReach Technology, a Presidio és várhatóan további cégek is csatlakoznak majd a Cisco OpenRoaming projekthez. Ennek célja, hogy könnyebbé, zökkenőmentessé és biztonságossá tegye a Wi-Fi és az LTE közötti váltást, valamint a nyilvános Wi-Fi hálózatokhoz történő csatlakozást.

Vezeték nélküli, felhő alapú és adatoptimalizált hálózatoké a jövő

  • Vezeték nélküli kapcsolatok: manapság a mobiltechnológiák jelentősen hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez. A megfelelő felhasználói élmény érdekében az IT szakembereknek túl kell tekinteni a Wi-Fi-n és teljeskörű, végponttól végpontig terjedő, biztonságos és nagyteljesítményű megoldásokban kell gondolkozniuk.
  • Felhő alapú: a felhő magas rendelkezésre állást biztosít, és egyben lehetőséget nyújt arra, hogy az IT részlegek a reaktív problémamegoldás helyett proaktívan megelőzzék az esetleges hibákat. 
  • Adat-optimalizálás: a modern hálózatok képesek folyamatosan elemezni saját működésüket és anonimizált információkat biztosítani a felhasználókról, az általuk tapasztalt minőségről, valamint a sebezhetőségekről. Az elemzések segítik optimalizálni az IT működését, támogatják az üzleti döntéseket és biztonságosabbá teszik a hálózatokat.

Az elmúlt két évben a Cisco kiépítette saját szándék alapú hálózati portfólióját. A most bejelentett eszközöket kifejezetten a szándék alapú hálózatokhoz fejlesztették. 

Elérhetőség és szolgáltatások

  • A Meraki és Catalyst AP-k, illetve a Catalyst 9600-as kapcsolók már megrendelhetők.
  • A vezeték nélküli megoldásokhoz és a kapcsolókhoz kínált Cisco Customer Experience szolgáltatások segítségével az ügyfelek felgyorsíthatják a következő generációs szándék alapú hálózati eszközök telepítését, miközben csökkentik a kockázatokat. A Cisco Customer Experience portfólió szakértői útmutatásokat, legjobban bevált gyakorlatokat és innovatív eszközöket nyújt, hogy megkönnyítse a vállalatok átállását az új technológiákra. 
Vissza