iPhone Index 2020

Kütyü Magazin - 2020. október 27.

A Picodi analízis csapata összehasonlította az iPhone 12 Pro (128 GB) árát az átlagbérekkel különböző országokban, hogy kiderítsék hány napot is kell dolgozni az új Apple termékért világszerte.

Az iPhone 12 Pro 128 GB-os verziójának hivatalos ára Magyarországon 439 990 forint lesz. Valamint az idei évben sem fülhallgatót, sem töltőt nem találunk majd a dobozban.

 

A KSH adatai szerint, az idei átlagbérek 395.900 forint bruttó (263.300 Ft nettó) körül mozognak. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyarnak 35,1 napot kell dolgozzon egy iPhone 12 Pro-ért (anélkül, hogy enne is valamit). Összehasonlításképp az elmúlt év adataival, Magyarország eredménye pontosan ugyanannyi lett, mint tavaly.

A magas keresetek Svájcban és az USA-ban lehetővé teszik az új iPhone megvásárlását 4,4 és 6,1 ledolgozott nappal.

A legrosszabb a rangsorban ahol az iPhone 12 Pro kapható, India és Mexikó lett: ezekben az országokban, egy átlagos polgárnak 54,4 napi bért kell az új iPhone-ra szánnia…

A keresés módszertana

Az iPhone Index 2020 kiszámítása a helyi Apple és hivatalos eladó helyeken nyilvánosan bejelentett iPhone 12 Pro árak alapján történt. Az átlagfizetések az országok hivatalos statisztikai hivatalai oldalairól származnak (Magyarországon a KSH), és az iPhone árak az adott országokban való közzétételének napjára érvényesek. A nettó bérek a helyi bérszámoló kalkulátorok segítségével lettek kiszámolva. A havi fizetéseket elosztottuk 21-el – egy hónap átlagos munkanapjainak számával. Azokban az országokban, ahol a statisztikai hivatalok a heti béreket alkalmazzák, a fizetést elosztottuk 5-tel.

Picodi.com

Vissza