Végre bárki megnézheti, milyen egy 33 millió pixelből álló OLED tévé

Kütyü Magazin - 2020. június 20.

A Mammut Bevásárló- és Szórakoztatóközpontban található MediaMarkt áruházban bárki kipróbálhatja az ország első LG 8K OLED televízióját, a hazánkban először megtekinthető LG OLED88ZX9LA modellt. A 33 millió képpontból álló kijelző a tökéletes képminőség mellett hasznos funkciók egész sorát kínálja, 88 hüvelykes, vagyis több mint 2 méteres képernyőméretével pedig egészen elképesztő látványt nyújt.

Tökéletes fekete, végtelen kontraszt, valódi 8K

Az LG eddigi legnagyobb OLED televíziójának megalkotását a gyártó egyedülálló kijelzőtechnológiája tette lehetővé. A tökéletes képminőséget az önálló fénykibocsátásra képes, egyesével irányítható pixelek garantálják — a fény precíz vezérlése, vagy annak teljes kikapcsolása nyomán tökéletes fekete, valósághű színek és végtelen kontrasztarány jellemzi a készüléket. Bár elsőre úgy tűnhet, a 8K a 4K kijelzőkhöz képest kétszerannyi képpontot kínál, valójában négyszeres pixelmennyiségről beszélünk: míg egy 4K kijelző 3840 x 2160, egy 8K televízió 7680 x 4320, azaz több mint 33 millió képpontból áll. A pixelmennyiség azonban nem az egyedüli ismérve a minőségi kijelzőnek: a Nemzetközi Kijelző-mérésügyi Bizottság (ICDM) által meghatározott ún. kontrasztmoduláció (Contrast Modulation, CM) százalékos értéke pontosan és számszerűen írja le a szomszédos pixelek megkülönböztethetőségének mértékét. Ahhoz, hogy egy kijelző 8K UHD minősítésű lehessen, a legalább 33 millió aktív képpont mellett a kontrasztmoduláció értékének el kell érnie az 50 százalékot. Az LG 8K OLED modellek CM-értéke a 90 százalékos sávba esik, amellyel az LG televíziói kiérdemelték a Real 8K megnevezést.

 

Tévé a mesterséges intelligencia erejével

A televízióba épített harmadik generációs α (Alpha) 9 mesterségesintelligencia-processzor mélytanulási algoritmust használ, amely a képernyőn megjelenő tartalmat automatikusan elemzi, majd a lehető legmagasabb képminőségre skálázza fel. A processzor ráadásul a környezetünk elemzése nyomán képes beállítani a kijelző ideális fényerejét is.

 

Mozihangzás a nappaliban

Az LG 88ZX a hangzás terén is kiemelkedő teljesítményt nyújt, ugyanis képes a kétcsatornás hangot virtuális 5.1-es térhangzássá alakítani. A mesterséges intelligenciával a tévé a filmeknél erőteljesebb hanghatásokat, a zenénél mélyebb basszust, sportközvetítések esetén pedig tisztább beszédhangokat képes megszólaltatni. 

 

Filmek, streaming, sport

A valódi házimozi-élményért a készülék az úgynevezett FILMMAKER MODE funckiót is megkapta, melynek köszönhetően a néző pontosan úgy láthatja a jeleneteket, ahogyan azt a készítők eredetileg elképzelték. A streaming szolgáltatások kedvelői az Apple TV, az Apple TV+, HBO Go valamint a Netflix alkalmazásokon keresztül közvetlenül a tévéről férhetnek hozzá kedvenc tartalmaikhoz, de a kifejezetten 8K tartalmat keresők is nézhetnek videókat például YouTube-on. A sportrajongók továbbá valódi stadionhangulatban nézhetik kedvenc sportolóikat: a gyors mozgások esetében rendszeresen jelentkező elmosódást a Motion Pro funkció szünteti meg, így a játékosok minden mozdulata jól kivehető marad. Kedvenc csapatunk minden mozzanatát követhetjük a sportriasztás móddal, amely az őket érintő meccsek előtt, közben és után is értesítéseket küld.

 

Az LG Magyarországon elérhető eddigi legnagyobb és legtöbb képpontból álló OLED televízióját, az OLED88ZX9LA-t az érdeklődők a Mammut Bevásárló- és Szórakoztatóközpontban található MediaMarkt áruházban próbálhatják ki és vásárolhatják meg.

Vissza