Végre repülés közben sem maradsz le semmiről

Kütyü Magazin - 2020. január 30.

Január 30-tól teszt jelleggel díjmentes hozzáférést biztosít a fedélzeti internetszolgáltatáshoz havidíjas előfizetői számára a Telekom a Lufthansa-csoport meghatározott repülőgépein. 

„A következő néhány órában nem leszek elérhető, mert repülök, de amint leszállok, hívlak, vagy üzenek” – ez az üzenet naponta több tízezerszer hangzik el Európában az utazók szájából, habár a légitársaságok egy része már kínál díjfizetés ellenében fedélzeti internet hozzáférést. A Telekom mostantól ingyenesen és korlátlan alkalommal elérhetővé teszi havidíjas előfizetői számára a fedélzeti internet, így a Telekomosok már azt mondhatják: „Hamarosan felszállunk, le kell tennem, de cseten vagy e-mailen folytathatjuk”. Az InFlight Wifinek köszönhetően már nemcsak a földön, hanem a levegőben is magától értetődik, hogy folyamatos kapcsolatban maradjunk a családdal és a barátokkal, és nem maradunk le az aktuálisan zajló eseményekről, friss hírekről sem.

„Most jött el az ideje, hogy már szinte bárhol tartózkodunk, kötöttségek nélkül munkálkodhatunk a céljaink elérésén, legyenek azok üzleti, közösségi vagy magánjellegűek. Ezért a hazai szolgáltatók közül elsőként tesszük ingyenesen elérhetővé havidíjas ügyfeleink számára a légiközlekedésben – egyelőre a Lufthansa 250 járatán - az InFlight Wifi csatlakozást, és a továbbiakban azon dolgozunk, hogy ezt az elérést minél szélesebb körben kiterjesszük” – mondta Szabó Melinda, a Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

A Lufthansa, az Austrian Airlines és a Eurowings légitársaságok összesen 250 járatán a Telekom havidíjas előfizetői számára – egyelőre teszt jelleggel - ingyenesen és korlátlan alkalommal elérhető a fedélzeti internet (a legújabb A320neo típusú gépek által biztosított járatok kivételével). A Telekom InFlight Wifi szolgáltatással az arra jogosult előfizetők egy „onboarding” folyamat után csatlakozhatnak a Lufthansa-csoportnál már jól ismert FlyNet szolgáltatásba, amely biztosítja, hogy a repülőútjuk alatt is csatlakozzanak az internetre. A szolgáltatást a Telekom alkalmazásban a Telekom azon lakossági és üzleti előfizetői tudják aktiválni, akik legalább 1 aktív havidíjas mobil vagy otthoni szolgáltatással rendelkeznek, és már a felszállást megelőzően letöltötték a Telekom alkalmazást. A szolgáltatást a Lufthansa utasai térítés ellenében vehetik igénybe, a Telekom havidíjas előfizetői viszont az InFlight Wifi szolgáltatás keretében most ingyenesen kipróbálhatják. A repülőúton az elsődlegesen használt eszközön kívül az utas még egy eszközt tud csatlakoztatni a WiFi-hez.

A fedélzeti internetet elsősorban szöveges üzenetek küldésére és fogadására, valamint webböngészésre ajánlják. A repülőgép a fedélzeten elérhető teljes sávszélességet osztja szét a fedélzeten az utasok között, így egy-egy utas kb. 600 kbps sebességgel tud internetezni. Le- és felszállás közben a fedélzeti internet nem elérhető, de utazómagasságon automatikusan kapcsolódik a WiFi hálózathoz (amennyiben a Telekom alkalmazást már letöltötte és a szükséges beállításokat elvégezte az utas), és erről értesítést küld a felhasználók készülékeire. A műholdas kapcsolat minőségét befolyásolhatja az időjárás és esetlegesen a repülőgép útvonala is.

A szolgáltatás jelenleg műholdas kapcsolattal működik, a Deutsche Telekom közreműködésével kifejlesztett European Aviation Network csak a későbbiekben lesz elérhető a hazai légiközönség számára. Ez a technológia összekapcsolja a műholdas szolgáltatást és a földi mobilhálózatokat, így gyorsabb és még jobb minőségű internet-elérést kínál majd repülés közben.

Beállítások, technikai tudnivalók:

Mielőtt az utas felszáll a repülőgépre, készüléke operációs rendszerétől függően tudja elvégezni a szükséges beállításokat. Android operációs rendszert használó utazók esetében a Telekom alkalmazás automatikusan hozzáadja a megfelelő hálózatok listáját a hálózatlistához, ezután csak a GPS-információk használatát és az értesítéseket kell engedélyezni az alkalmazás számára. IOS operációs rendszer esetén manuálisan kell kiválasztani, mely hálózatokat adja hozzá a készülék hálózatlistájához az alkalmazás, majd a felugró ablakban az engedélyek megjelenését követően automatikusan fog csatlakozni a készülék a hálózathoz, amint eléri az utazási magasságot a járat. A szükséges beállítás engedélyezések nem kötelezők, viszont a funkció megfelelő használatához érdemes engedélyezni azokat.

Beszállás után, a repülőgép módra történő váltáskor - ami az InFlight Wifi használata esetén is kötelező – a Telekom alkalmazás figyelmezteti az ügyfelet, hogy kapcsolja vissza a wifit, mert a repülőgép móddal az is kikapcsolódik.

A sikeres Wi-Fi csatlakozás után a Telekom alkalmazásban, az InFlight WiFi menüpontban lenyitható egy magenta színű gomb, amely tartalmazza az SSID nevet és jelszót, aminek beírásával a másik eszköz is csatlakoztatható a hálózathoz.  

Vissza