Jön az iPhone XR, XS

Forrás: Phonebox - 2018. szeptember 12.

Nemrég ért véget az Apple szokásos szeptemberi termékbejelentő konferenciája a cég főhadiszállásán Cupertinóban, a Steve Jobs arénában. Ez az évenként megtartott rendezvény a legfontosabb az Apple-nek, és erre is készül a legtöbb újdonsággal. Itt leplezik le minden évben az új iPhone okostelefonokat és az egyre nagyobb sikernek örvendő Apple Watch-ot, és ezt tették az idén is.

A tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is három új iPhone modellt leplezett le az Apple, amik azonos külsőre épülnek, mint a tavaly bemutatott iPhone X. Az eleinte furcsa újdonságnak számító, kijelző felső részét eltakaró kamerasziget aztán trendet indított, és most már a legtöbb okostelefon-gyártó készüléke hasonló megoldással érkezik, az elérhető legnagyobb előlap/képernyő arány érdekében.
 
iPhone XS
 
Elsőként az tavalyi év csúcsmodelljének ráncfelvarrott változatát mutatták be. Amely számos újdonsággal kecsegtet. A külsőt, ahogy az lenni szokott meghagyták, az iPhone X dizájnnal megegyezőnek, így aki a ráncfelvarrott telefonra váltana, annak nem kell egy új iPhone XS tokot vásárolnia, bár a készülék borsos árát tekintve, talán az jelentené a legkisebb anyagi megterhelést. A hardver a trendnek megfelelően tovább erősödött, az új 8 magos A12 Bionic chip-nek köszönhetően, amit szintén egy új 4 magos grafikus egységgel egészítettek ki. A memória mennyiségét tovább növelték, és a belső tárhely kapacitása is 512Gb-ra módosult. Az új Smart HDR hátlapi kamerának köszönhetően pedig az okostelefonok között egyedülállóan változtathatjuk az elkészült képek fókuszát is. A készülék DualSim telefonként tud működni egy fizikai Sim kártyával és egy eSIM kártyának köszönhetően.
 
Technikai adatok: Kijelző: 5.8 inch Super Retina 2436x1125px -458ppi, Belső memória: 512Gb, Kamera: 12Mp SmartHDR Dupla lencse.
 
iPhone XS Max
 
Nagyon úgy tűnik, hogy az Apple nem szeretné elveszteni a nagyobb kijelzőt használó felhasználókat, ezért bemutatta, a manapság a kezekben már nem is olyan hatalmasnak tűnő 6,5 col-os iPhone XS Max. Ez az eddigi legnagyobb iPhone. Méretében megegyezik a tavaly bemutatott iPhone 8 Plus készülékkel, azonban a hátlap változtatásai miatt és a kamera függőleges elhelyezése miatt új iPhone XS Max tokokat is bemutatott a gyártó. Immár a kijelző szinte keret nélküli, és a hasznos kijelző/előlap arány 95% fölé emelkedett. 
 
Technikai adatok: Kijelző: 6.5 inch Super Retina 2688x1242px – 458ppi, Belső memória: 512Gb , Kamera: 12Mp SmartHDR Dupla lencse.
 
iPhone XR
 
Az  idei év slágerterméke valószínűleg az IPhone XR és a hozzá tartozó különlegesnek tervezett iPhone XR tok hátlap lesz. Az okostelefon méretében az XS és az XS Max közé esik, azonban kamerája csak egyoptikás és hardver fronton is csekélyebb teljesítményt képes felmutatni. A fentiekért cserébe, azonban árban egy sokkal kedvezőbb készüléket kapunk. ami ráadásul 90 perccel jobb akkumulátor időt nyújt a tavalyi iPhone 8 Plus-nál.
 
Technikai adatok: Kijelző: 6.1 inch, Belső memória: 256Gb, Kamera: 12Mp szimpla lencse.
 
Mindhárom új modell esetében az Apple elhagyta a TouchID-névre keresztelt, az iPhone 5S óta meghatározó képernyő feloldási rendszert, és az újabb készülékek már csak FaceID, azaz arcfelismerő rendszerrel szereltek lesznek, aminek az Apple tovább növelte a hatékonyságát.
 
Árak:
iPhone XR: 749$-tól
iPhone XS: 999$-tól
iPhone XS Max: 1099$-tól
 
Apple Watch 4
 
Az új okosóra csak kisebb, de annál hasznosabb ráncfelvarrást kapott az elődjéhez képest. Megnövelt akkumulátor élettartamot, aminek köszönhetően a készenléti idő már 86 órára növekedett, és megemelt kijelz felbontást, 384x480 pixelt, ami meghaladja az első iPhone felbontását. Az új okosórát ezen kívül felvértezték nagyon sok egészségmegőrző funkcióval, többek között elesés érzékelővel és továbbfejlesztett vérnyomásmérővel. Az olcsóbb gps modell 399$-ba, a hálózati hozzáféréssel rendelkező pedig 499$-ba fog kerülni.
 
Szolgáltatások és iOS
 
Az Apple egyre bővülő felhasználótábort tudhat maga mögött így egyértelmű, egyre nagyobb hangsúlyt fektet a szolgáltatásokra is. 2018 első három negyedévében körülbelül 130 milliárd dollárt keresett a gyártó, kizárólag az iPhone-ok eladásából, de a darabszám az előzetes várakozásokkal ellentétben szinte alig bővült (kb 0,4 százalékkal éves szinten). Ez betudható annak, hogy egyre több gyártó képes minőségi készülékeket, egyre kisebb árért előállítani és egyre hosszabb ideig használjuk az okostelefonjainkat.
Az Apple termékekhez köthető szolgáltatások azonban minden területen dinamikusan fejlődnek. Ez a digitális üzletág majdnem 26 százalékkal múlta felül az előző év hasonló időszakát és 27 milliárd dollárt hozott a cégnek.
 
Az új operációs rendszerek főbb funkciói összefoglalva:
iOS:
- Alkalmazásokra bontott, ellenőrizhető a használati idő
- Összetett parancsok a Siri használatához
- Gyorsabb alapfunkciók és egyszerűbb hívások
- Ráncfelvarrott alsó és felső kezelőrendszer
WatchOS:
- Az okosórát használók összevethetik az eredményeiket
- Walkie-talkie funkció
 
A bemutatott készülékek megjelenése országonként eltérő. Magyarország, mint az eddigi években az értékestés második körébe tartozik, ami azt jelenti, hogy szeptember 28-tól vásárolhatók meg az új iPhone-ok a hozzájuk tartozó egyedi iPhone tokokkal, valamint az iOS12 új operációs rendszerrel. Egyedül az kisebb árcédulával rendelkező iPhone XR és az Apple Watch Series 4-nél várható egy kisebb csúszás, de az Apple ígérete szerint ezek a készülékek is legkésőbb november elején megvásárolhatóak lesznek nálunk az Apple Store-okban és a szolgáltatóknál egyaránt.
 
Kulcsszavak: iPhone, Apple, Apple Watch
Vissza