Rendhagyó Skype-nap a budapesti Herman Ottó Általános Iskolában

Kütyü Magazin - 2016. december 1.

A Microsoft idén november 29-én és 30-án rendezte meg a nemzetközi Skype-a-thon eseményt. Ennek lényege, hogy 48 órán keresztül a világ 47 országából csatlakozó résztvevők közreműködésével a diákok és a vendégek együtt utaztak több mint hárommillió virtuális mérföldet, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a technológia oktatásban betöltött szerepének fontosságára.

A két nap során számos programon vettek részt a diákok és tanárok, így a Skype in the Classroom segítségével szakértői vendégelőadók tették érdekessé és izgalmassá a tanulást, és vitték el a diákokat egy világkörüli útra

Budapesten a zuglói Herman Ottó Általános Iskolában a diákok Horváth Kristóf, azaz „Színész Bob”, a híres slammer segítségével nyerhettek betekintést a virágzó slammer kultúrába. 

Ezután a diákok szingapúri tanulókkal kapcsolódtak össze, hogy játékos formában érzékeltessék a Skype használatával járó előnyöket, lehetőségeket, így a Mystery Skype játék során Magyarország 9500 km-rel járult hozzá a globálisan kitűzött cél eléréséhez.  

„Az oktatást tekintem első számú hivatásomnak, nagyon sok gyereket tanítok vidéken és Budapesten is. Eddig nem használtam ki a Skype nyújtotta lehetőségeket eléggé, mostantól töröm a fejemet, hogy lehet speciálisan ilyen körülményekre adaptálni az óráim koncepcióját. Nem láttam a fától az erdőt, túl régimódi vagyok, de most felzárkózom majd a technológiához" – emelte ki Horváth Kristóf, híres magyar slammer.

Napjainkban a technológia háttérnek köszönhetően a tanulók olyan módszerek és eszközök segítségével fejleszthetik tudásukat és oszthatják meg egymással, ami, ha rendelkezésre áll, komoly hátteret adhat a gyermekek és a fiatal felnőttek fejlődéséhez, így segítve hosszú távon egy ország digitális, és közvetve gazdasági érettségét. A Microsoft ezért komplett iskolai kommunikációs rendszer kiépítésével, a legmodernebb felhő alapú technológiákkal, gyakorlati képzésekkel, személyre szabott mentori szerepvállalással és a külföldi és hazai tapasztalatok átadásával segíti az Innovatív Iskolák tehetségműhelyeinek felállítását. Ezen felül számos újdonsággal is készült a 2016/17-es tanévre: az Office 365 Education részeként elérhető a Microsoft Classroom, a School Data Sync, a Microsoft Forms, a OneNote ink és a Learning Tools alkalmazás. Az első szakaszban 16 intézménnyel indult el a program. A Microsoft célja az, hogy három éven belül a résztvevő iskolák hálózata ötven tagúra bővüljön. A kezdeményezés fontos és természetes része a Microsoft küldetésének, hogy hozzásegítse világunk minden lakóját ahhoz, hogy többre legyen képes, most éppen a tantermekben.

„Fantasztikus volt látni, ahogy két, a világ ennyire különböző pontjain élő osztály tagjai betekintést nyertek egymás kultúrájába, és olyan tudást sajátíthattak el, amire máshogy valószínűleg nem lett volna lehetőségük. Ez egy igazán különleges élmény volt mindannyiunk számára!” – hangsúlyozta a zuglói Herman Ottó Általános Iskola igazgatója, Tószegi Attila.

Vissza