Csökkenő roamingtarifákkal indul az idei nyár

Kütyü Magazin - 2016. június 1.

A nyári szabadságok közeledtével egyre többen vesznek igénybe roamingszolgáltatást. Jó hír, hogy április 30-tól kevesebbe kerül a telefonos barangolás, a részletekről pedig mostantól a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság új animációs kisfilmben is tájékoztatja a fogyasztókat.

Az NMHH honlapján és a Youtube-on is közzétett kisfilm közérthetően és tömören magyarázza el a Gondos család példáján keresztül, hogy milyen perc-, SMS- és adatforgalmi díjakkal találkozhatnak a magyarországi szolgáltatást külföldön használó fogyasztók. Emellett megfontolásra érdemes tanácsokat ad ahhoz, hogy a roamingszámlánk ne okozzon meglepetést hazatérésünk után sem. A hatóság marketingkampánnyal támogatja, hogy a kisfilmben szereplő információk minél szélesebb közönséghez eljussanak.

A szpot újabb eszköz az NMHH kezében ahhoz, hogy fokozza az állampolgárok hírközlési ügyekben való tájékozottságát, és arra ösztönözze őket, hogy a média- és hírközlési szolgáltatásokat tudatosan, a feltételeket mérlegelve, felelősen vegyék igénybe. A humoros elemeket sem nélkülöző animációs film célja az, hogy különösen a fiatalok figyelmét – legalább a szpot időtartamának rövid idejére – lekösse, és hasznos információkat nyújtson számukra is a témában. A film előző verziója – amely a korábban érvényes szabályokat ismertette – több százezres nézettséget ért el az interneten. 

A hazai szolgáltatók árképzése egy uniós rendelet szabályozásai alapján vált árnyaltabbá, amelynek köszönhetően április 30-tól csökkentek a tarifák. A roamingolásért a hazai díjakon felül csak a rendeletben meghatározott – a korábbinál jóval alacsonyabb költségeket eredményező – többletdíjakat (roamingfelárat, roamingtöbbletdíjat) számíthatják fel a szolgáltatók. Jelenleg tehát már az egyes díjcsomagok saját belföldi, hálózaton kívüli egységára is megjelenik a számításban, de a roamingdíj maximális mértékét is rögzítették. 

A szabályok az unión belül – valamint a szabályozáshoz csatlakozó Andorra, Liechtenstein, Norvégia és Izland mobilhálózataiban érvényesek. Ez a többletdíj – a saját belföldi, hálózaton kívüli egységáron felül – egy perc hívásindítás és egy megabyte adatforgalom után legfeljebb nettó öt eurócent, hívásfogadás esetén nettó 1,14 eurócent percenként, SMS-enként pedig nettó két eurócent lehet. Az új számítás szerinti roamingdíj teljes összege nem haladhatja meg a régi, egységesen meghatározott díjakat: vagyis hívásindítás esetén az ársapka bruttó 72,86 Ft/perc, hívásfogadásnál bruttó 19,17 Ft/perc (ez Magyarországon ingyenes), SMS küldésnél bruttó 23,01 Ft/SMS és adatküldés esetén pedig bruttó 76,69 Ft/MB. További információk az NMHH korábbi közleményében találhatók: http://nmhh.hu/cikk/170578/Atvezettek_a_szolgaltatok_a_roamingdijcsokkentesi_eloirasokat 

Vissza