Nők mindennapi szerepben a Telenor új emoji készletében

Kütyü Magazin - 2016. március 9.

A Telenor a Nemzetközi Nőnap alkalmából a sztereotípiák, első sorban a női sztereotípiák legyőzésére hívja fel a figyelmet, amihez egy különleges mobiltechnológiai megoldást hív segítségül. A fejlesztés könnyen az okostelefon-használók mindennapjai részévé válhat.

E-mail-ben, chaten, közösségi oldalakon egyre többet kommunikálunk okostelefonunkon, ám erre egyre kevesebb időt szeretnénk szánni. Ebben nyújtanak segítséget a hangulatjelek, az emojik: egy találó ikon sokszor kifejezőbb lehet egy hosszasan megfogalmazott és bepötyögött mondatnál. Érthető tehát az emojik népszerűsége, amiket különösösen a fiatal korosztály használ előszeretettel és nagy gyakorlattal.  A Telenor és partnere, a Young & Rubicam megfigyelték, hogy az okostelefonokon rendelkezésre álló emojik kevés lehetőséget adnak a fiataloknak, hogy kifejezzék egyéniségüket, túlságosan leszűkítve ábrázolják a nemi szerepeket: a férfi tűzoltó, rendőr, sportoló, míg a női karaktereket fodrászként vagy éppen nyuszi jelmezes táncosként ábrázolják. Ezen kíván változtatni a Telenor: Nőnap alkalmából a Google Play és hamarosan az App Store okostelefon alkalmazás boltokban ingyenesen elérhetővé tesz egy rendkívüli hangulatjel-készletet, See Myself néven.

A speciális hangulatjeleket tartalmazó billentyűzet az okostelefon-felhasználók számára megnyitja a lehetőségeket, hogy a női karakterek életszerűbben, a sokszínűséget jobban bemutató környezetben jelenjenek meg: képzőművész, súlyemelő, űrhajós, mérnök, programozó, építész, búvár vagy épp csillagász. A See Myself alkalmazás telepítésével közel 100 érdekes karakterrel bővül okostelefonunk billentyűzetének emoji készlete. A See Myself szellemisége a szakemberek szerint is hozzájárulhat, hogy a gyakran kizárólag hangulatjelekkel kommunikáló fiatal korosztály önmagáról (és egymásról) kialakított képe a sztereotípiákat leküzdve közelebb kerüljön a valósághoz. A nőnapi meglepetésként megjelenő See Myself alkalmazásban az elsőre különlegesnek ható szakmák mellett a klasszikusabbnak vélt szituációk, például gyermeküket kezükben tartó női ikonok is elérhetőek.

Életre is keltek a hangulatjelek

A See Myself alkalmazás hangulatjelei március 8-án életre keltek és utcára léptek egy budapesti mozgó flashmob keretében. Az utcai figyelemfelkeltő akciót egy kerekasztal-beszélgetés is követte, ahol a résztvevők, D. Tóth Kriszta (író, újságíró, UNICEF nagykövet), Kormos Anett (stand-up előadó, blogger), dr. Gyurkó Szilvia (gyermekjogász, aktivista) és Banovic Aleksandra (a Telenor digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese) a női-férfi sztereotípiákról beszélgettek. A nyilvános eszmecserén körbejárták az is, hogy a telekommunikációs technológia milyen szerepet tölt be a fiatalok életében, és hogyan formálja a tizenéves korosztály ízlését, énképét.

A See Myself alkalmazás béta változata androidos okostelefonokra a Google Play-en már elérhető, az alkalmazás további frissítései várhatóak. Az iPhone felhasználóknak sem kell sokat várni, a See Myself alkalmazás rövid időn belül App Store-ból is letölthető lesz.

Az alkalmazást bemutató rövidfilm:

Vissza