Tegyünk meg mindent a kezeinkért

Kütyü Magazin, 2019. július 2. 08:33

Kezünk védelme rendkívül fontos, hiszen lényeges szerepe van a mindennapjainkban. Érdemes tehát megelőzni az esetleges kellemetlenségeket némi odafigyeléssel!

Mire figyeljünk, hogy kezeink épek és ápoltak maradjanak? 

Kezeink olyannyira szerves részei mindennapjainknak, hogy amikor valamilyen oknál fogva nem tudjuk a szokott módon használni őket, komoly nehézségekbe ütközhetünk. Akiknek pedig a kezük, az orvosokhoz hasonlóan nélkülözhetetlen munkaeszköz is, egy esetleges sérülés következtében akár munkaképtelenné is válhatnak. Éppen ezért rendkívül fontos odafigyelnünk kezeink védelmére! Ebbe azonban nem csupán a különböző típusú feladatoknak megfelelő védőkesztyű viselése tartozik bele, hanem a kezek tisztántartása és ápolása is. Vegyük végig tehát, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy megőrizzük kezeink épségét!
 


 

Védőkesztyű kiválasztása

Ugyan nem a kesztyű az egyetlen dolog, ami segítségünkre lehet, de mindenképp az egyik legalapvetőbb védelmi eszközünk. Lényeges, hogy mindig az adott feladatnak megfelelően válasszuk ki a típusát, hiszen van amelyik a vegyszerek ellen véd, van amelyik vágás és szúrásbiztos, vagy éppen tűzálló. Emellett a minőségről sem szabad megfeledkezni, elvégre a testi épségünk a tét. Szerencsére ma már hatalmas a kínálat a különböző védőruházatokhoz hasonlóan a védőkesztyűkből is, így bárki könnyedén megtalálhatja köztük azt a variánst, ami számára a leginkább megfelelő. Érdemes tehát alaposan körbenézni, hogy ne tévedjünk el a nagy választékban. Ha nehezen megy a döntés, célszerű először is végiggondolni, hogy mivel foglalkozunk és mire van szükségünk valójában.

Annak érdekében, hogy biztosra menjünk mind a tulajdonságokat, mind pedig a minőséget tekintve, szabványok és jelölések állnak a rendelkezésünkre, amik segítenek meghatározni az egyes típusok ismérveit, hogy különbséget tudjunk tenni közöttük.
 


 

Tiszta és ápolt kezek minden helyzetben

Fontos megjegyezni, hogy az igényes megjelenéshez bizony hozzátartozik az ápolt és tiszta kéz, illetve köröm is, amire bizony nem csupán esztétikai szempontból van szükség. A megfelelően gondozott bőr ugyanis sokkal ellenállóbb a külső hatásokkal szemben is, tehát egy kis törődéssel könnyedén megelőzhetünk akár fájdalmas sérüléseket és fertőzéseket is. Mindezek mellett pedig nem elhanyagolható szempont az általános komfortérzetünk sem, hiszen ha bőrünk száraz, sérült, az nagyon kellemetlen tud lenni és megnehezítheti akár a munkavégzést is. Egészségünk érdekében egyébként is érdemes gyakran kezet mosni, ám ha munkánk során könnyen bepiszkolódik a kezünk, ráadásul makacs szennyeződésekkel, akkor a hatékony tisztítás bizony nagy valószínűséggel károsítja a bőr természetes védőrétegét is, amit, ha nem igyekszünk minél előbb helyreállítani, mikrosérülések és száraz, húzódó, viszkető, vagy akár égő érzés fog követni. Innen pedig már egyenes út vezet a bőr fájdalmas berepedezéséhez, fertőzések kialakulásához is, főleg, ha nem steril környezetben dolgozunk.

Mit tehetünk ez ellen?

Első lépésként érdemes körültekintőnek lenni már a kézmosószer kiválasztásánál is, ugyanis hatalmas különbségek lehetnek mind hatékonyságban, mind pedig abban, hogy az egyes szerek mennyire károsítják a bőrfelszínt. Igyekezzünk megtalálni az egyensúlyt a hatékonyság és a kíméletesség között. Ha pedig sikerül a számunkra ideális terméket kiválasztani, akkor jöhet a következő lépés, ami nem más, mint a megfelelő ápolás. Kézápolókból is számtalan variáns érhető el, így itt valóban az számít leginkább, hogy milyen elvárásaink vannak a termékkel szemben. Igazán száraz bőr esetén kiváló választás lehet egy mélyen tápláló, például propoliszos vagy olivaolajos krém, míg érzékeny bőr esetén az aloe verát vagy körömvirág kivonatot tartalmazó krémek a leginkább javasoltak. A rengeteg hagyományos kézkrém mellett pedig van egy olyan terméktípus, ami igazán hasznos lehet a mindennapokban, főleg azoknál, akiknél fontos a precizitás. Ez a termék nem más, mint a munkavégzés előtt alkalmazandó védőkrém! Ezt a krémet, mint ahogy a nevéből is látszik, a munkavégzést megelőzően kell felvinni tiszta és száraz kezeinkre, ami ezután a munka folyamán megvédi bőrünket a vizes és olajos bázisú szennyeződésektől egyaránt. Ebből a termékből is több verzió érhető el és praktikussága miatt mindenképp érdemes elgondolkozni a beszerzésén.
 

 

 

A megelőzés a legjobb taktika

Gyakran hallani, hogy a megelőzés a legjobb megoldás, ami nem véletlen, hiszen egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt és vele együtt a kellemetlenségeket és a felesleges bosszúságot is. Legyünk elővigyázatosak, mindig gondoljuk át a következő lépést és ne feledkezzünk meg a hatékony védelemről, ami mint tudjuk, magába foglalja a védőkesztyű mellett a kéz tisztítását és ápolását is!