Keskenysávú IoT-rendszerrel köti össze az okosotthonok eszközeit a Panasonic és a Vodafone

Kütyü Magazin, 2018. szeptember 3. 10:15

A Panasonic Corporation és a Vodafone bejelentette együttműködését egy kísérleti projekt keretében, amely a keskenysávú IoT (Narrowband-IoT - NB-IoT), egy kis teljesítményű és nagy hatótávolságú (Low-Power Wide-Area - LPWA) vezeték nélküli technológia felhasználásával kívánja működtetni az IoT-t támogató otthoni okoseszközöket. 

A két vállalat a vizsgálatokat NB-IoT-képes háztartási eszközökkel kívánja kezdeni, és az első üzem a tervek szerint Frankfurtban indul idén ősszel.  

A világ egyre jobban összekapcsolttá válik, és az Internet of Things (IoT) is kezd fontos szerepet játszani ebben. Az IoT legígéretesebb felhasználási területei olyan vezeték nélküli csatlakozást igényelnek, amely akár a föld alatt lévő készülékekkel is képes kapcsolatot létesíteni vagy hosszú üzemidőt tud nyújtani akkumulátoros tápellátással is. 

Az NB-IoT az az iparági szabvány, amelyre egyre jobban felfigyeltek több szektorban is, mert alkalmas a nagy hatótávolságú és kis teljesítményű kommunikációra. A Vodafone pedig már nyújt is ilyen szolgáltatást. Az NB-IoT segítségével hálózatba kapcsolt otthoni okoseszközökkel a felhasználók felhőszolgáltatásokhoz csatlakozhatnak a mobilhálózat segítségével, plug-and-play megoldásokkal.  

A közös projekt első tesztjein az alacsony sávszélesség funkcionalitását Panasonic termékek (pl. légkondicionálók) távoli vezérlésén és karbantartásán keresztül vizsgálják majd. A Panasonic és a Vodafone további kísérleteket is tervez, hogy felmérjék, hogyan lehet hatékonyan integrálni az NB-IoT technológiát a Panasonic különböző fogyasztói termékeivel.

A Panasonic Japánban is elindít egy kísérletet most ősszel IoT háztartási készülékekkel és LPWA hálózatok felhasználásával a vezető japán mobilszolgáltatóval. 

A Panasonic és a Vodafone tervei szerint a háztartási készülékek LPWA technológiával való hálózati csatlakoztatásával új élményeket és új értékeket teremthetnek a fogyasztók számára az IoT korában.