Symantec: egyre nagyobb veszélyben az Apple rendszerei

Kütyü Magazin, 2016. február 4. 11:27

Az Apple eszközök terjedésével a vállalat operációs rendszerei (OS X, iOS) is egyre népszerűnnek a kiberbűnözők körében, így az elmúlt két évben számos kártevő jelent meg ezen a platformon.

A más rendszerekhez képest egyelőre alacsony számú fenyegetés ellenére a Symantec fokozott óvatosságot javasol az Apple rendszereit használóknak. A szakemberek az elmúlt időszakban feltérképezték a rendszereket fenyegető veszélyeket, trendeket, és segítenek a felhasználóknak, hogy nagyobb biztonságban tudhassák eszközeiket. 

 

Az Apple eszközök népszerűségének jelentős növekedésével a kiberbűnözők elkezdtek olyan kártevőket fejleszteni, amelyek kifejezetten a vállalat operációs rendszereit támadják. Az Apple számítógépein használt OS X-et és a mobilplatformokhoz készült iOS-t érintő fenyegetések száma egyelőre alacsonyabb, mint a versenytársaké (a számítógépeken a Windows, a mobilrendszereken pedig az Android), de folyamatosan növekszik. Különösen igaz ez utolsó 18 hónapra – az Apple OS X rendszereit érintő fenyegetések száma 2014-ben 15%-kal növekedett, az iOS rendszerekkel kapcsolatos fenyegetések száma pedig 2014 és 2015 között megduplázódott. A legnagyobb veszélyben a feltört készülékek (jailbreak) vannak, a Symantec által dokumentált 13 fenyegetés közül 9 ezeket a készülékeket fenyegeti.

 

 

A biztonsági szakemberek is nagyobb figyelmet fordítanak az Apple szoftvereinek sebezhetőségére, különösen amióta tavaly néhány komoly biztonsági hiba napvilágot látott. A zero day típusú támadásokkal kereskedő brókerek is egyre több pénzt fizetnek egy-egy sérülékenységért, és nemrégiben egymillió dollárt fizettek az iOS 9.1 feltöréséért is. 

 

Ezzel összhangban a Symantec szakemberei által készített új háttéranyag is kiemeli az Apple eszközeit érintő fenyegetések jelentős növekedését. Ezek között megtalálhatjuk a hétköznapi kiberbűnözői csoportok által terjesztett, az Apple platformjaihoz igazított vírusokat, illetve a fejlett bűnözői csoportok által kifejlesztett egyedi kártevőket is. A második esetre példa a vállalati kémkedéssel foglalkozó Butterfly csoport célzott támadásai az OS X rendszerek ellen, valamint az Operation Pawnstorm APT csoport iOS eszközöket is megfertőzni képes kártevője. 

 

OS X

Tavaly jelentősen emelkedett az OS X rendszerek fertőzöttsége, nagyrészt a grayware programok miatt. Ezek sokszor más alkalmazással együtt kerülnek telepítésre, önmagukban nem okoznak kárt, azonban félrevezethetik a felhasználókat, nem kívánt hirdetéseket jeleníthetnek meg, és adatokat gyűjthetnek az eszközökről. Ezek a programok leginkább a 2014 júniusa és 2015 márciusa közötti időszakban voltak felelősek a legtöbb fertőzésért, azonban az utóbbi hónapokban más típusú (backdoor, trójai, adatlopó) kártevőktől származó problémák emelkedését láthattuk.

 

iOS

Az iOS rendszereket fenyegető kártevők száma még alacsony, azonban folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. 2015-ben hét új fenyegetést fedeztek fel, míg 2014-ben csak hármat. Az operációs rendszert támadó bűnözőknek meg kell találniuk a kártevők telepítéséhez vezető utat, amely még jelentős problémát okoz számukra, így a kártevők nagy része akkor kerül a mobileszközre, amikor azt egy fertőzött számítógéppel kötik össze. Az iOS rendszerek feltörése sokkal nagyobb lehetőséget kínál a bűnözők számára, ezért a fenyegetések nagy többsége a feltört eszközöket támadja. 

 

Sérülékenységek

Az OS X sérülékenységek száma viszonylag stabil volt az elmúlt években (évente 39 és 70 között). A legtöbb évben az OS X sebezhetőségeinek száma kevesebb volt, mint a Windows hibák mennyisége, amelynek legfőbb oka a Microsoft rendszerének nagyobb piaci részesedése, és ezáltal a bűnözők fokozottabb érdeklődése a vállalat rendszerei iránt. 

Érdemes megemlíteni az Apple biztonsági megoldását, a Gatekeepert, amely az OS X felhasználóknak kínál különböző lehetőségeket a kártevők kiszűrésére. A rendszerben hónapok óta jelen van egy súlyos biztonsági hiba, amely lehetővé teszi ellenőrizetlen, aláíratlan kódok futtatását, és az Apple erre még nem adott ki javítást.

Az iOS sérülékenységek száma ezzel szemben folyamatosan emelkedett 2011 és 2014 között, és minden évben meghaladta a legfőbb vetélytárs, a Google Android rendszerével kapcsolatban dokumentált hibák számát. Ez a trend tavaly azonban megfordult, és az Android sérülékenységek meghaladták az iOS rendszer hibáinak számát.

 

A Symantec szakembereinek javaslata